Tuesday, October 22, 2019
   
Text Size

Kasih Qurban 2019/1440H

Rasulullah SAW bersabda:

“Tidak ada suatu amalan yang paling dicintai oleh Allah daripada Bani Adam ketika hari raya Eidul Adha selain menyembelih haiwan korban. Sesungguhnya haiwan itu akan datang pada hari kiamat (sebagai saksi) dengan tanduk,bulu dan kukunya. Dan sesungguhnya darah haiwan korban telah terletak disuatu tempat disisi Allah sebelum mengalir di tanah. Kerana itu, bahagiakan dirimu denganya.”

(HR. Ahmad, At Tirmidzi dan Ibnu Majah).

Bersempena dengan kehadiran Eidul-Adha atau Hari Raya Qurban, Islamic Aid Malaysia (IAM) mengalu-alukan penyertaan orang ramai bagi menjalankan ibadah qurban melalui program“ KASIH QURBAN 1440H/2019”. Bertemakan ‘Qurban Ke Arah Kebajikan’, program “KASIH QURBAN 1440H/2019” ini telah dilancarkan bagi menghubungkan masyarakat Malaysia yang prihatin dengan golongan yang memerlukan melalui ibadah Qurban yang mulia ini.  Bagi tahun ini, program "KASIH QURBAN 1440H/2019" telah dibahagikan kepada 3 kategori utama iaitu :

 

1) Ziarah Qurban di peringkat tempatan. (MALAYSIA)

Pelaksanaan ibadah Qurban akan dilaksanakan di beberapa lokasi berbeza di seluruh Malaysia di mana tumpuan utama adalah di kawasan pendalaman dan jauh dari pusat bandar. Pengagihan daging Qurban akan dilaksanakan secara sistematik kepada penerima manfaat yang telah di kenal pasti oleh pertubuhan. Mereka adalah terdiri daripada golongan fakir miskin, anak-anak yatim miskin, ibu tunggal miskin, warga emas miskin dan juga warga Orang Kurang Upaya miskin.

Kos Qurban bagi peringkat tempatan pula adalah RM 550 bagi satu bahagian lembu, RM 3,850 bagi seekor lembu dan RM 850 bagi seekor kambing.

2) Ziarah Qurban di negara NEPAL

Pelaksanaan ibadah Qurban di negara Nepal akan dijalankan oleh pihak Islamic Aid Malaysia (IAM). Bagi tahun 2019, pelaksanaan ibadah Qurban di Nepal akan diadakan di beberapa daerah di sekitar Kathmandu dan juga di beberapa daerah di kawasan pedalaman dimana penduduknya beragama Islam iaitu di Kalanki,Patan, Siraha,Godawari, Jalpapur, Rauthat dan Beninghat. IAM akan melaksanakan ibadah korban di negara NEPAL dengan kos RM 300 bagi satu bahagian kerbau, RM 2,100 bagi seekor kerbau dan RM 850 bagi seekor kambing. Pelaksanaan Qurban ini akan dilaksanakan sendiri oleh IAM bersama rakan kerjasama di negara tersebut.

( Lembu tidak disenaraikan sebagai haiwan korban di Nepal kerana undang-undang negara Nepal yang tidak membenarkan penyembelihan lembu).

3) Qurban di peringkat antarabangsa

Perlaksanaan ibadah Qurban bagi peringkat antarabangsa pula dilakukan dengan usahasama bersama Muslim Aid International. Antara negara-negara dimana program Qurban bakal dilaksanakan adalah Syria, Afrika, Afghanistan,  Palestin, Iraq, Indonesia, Kemboja, Somalia, Pakistan dan Bangladesh dengan kos RM 480 bagi satu bahagian lembu.

Sinarilah Eidul Adha anda dengan menyertai ibadah qurban ini.

Untuk sebarang pertanyaan  dan maklumat lanjut, sila hubungi En.Farouq Zauji di talian 019-3973558/03-89574136.

 

BAGI PENYERTAAN QURBAN :

Sila isikan maklumat tempahan anda pada borang yang telah dimuat turun mengikut kategori Qurban pilihan anda :

Bagi Penyertaan Qurban di peringkat tempatan, sila klik di sini >

Bagi Penyertaan Qurban di negara Nepal,  sila klik di sini >

Bagi Penyertaan Qurban di peringkat antarabangsa,  sila klik di sini >

Bagi menghulurkan sedekah Qurban, sila klik di sini

__________________________________________________________________________________________

 

Secara OFFLINE sila klik

Bagi Penyertaan Qurban di peringkat tempatan, sila klik di sini >

Bagi Penyertaan Qurban di negara Nepal,  sila klik di sini >

Bagi Penyertaan Qurban di peringkat antarabangsa,  sila klik di sini >


Pembayaran boleh dibuat melalui kaedah berikut:-


Pembayaran di ATM / Kaunter Bank/ Maybank2u/ CIMBclick melalui akaun ’Islamic Aid Association Malaysia ’- MBB (5640 7000 2424) / CIMB ( 8600872578)

ATAU

Melalui cek atas nama ’ Islamic Aid Association Malaysia’

(Sila fakskan borang tempahan serta slip pembayaran ke no faks: 03-89485939 atau email ke  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it )

Penyertaan secara terus boleh dibuat di pejabat pertubuhan beralamat di :

C-1-56A, Jalan SP5/4, Seksyen 5, Taman Serdang Perdana, 43300 Seri Kembangan, Selangor.

Untuk sebarang pertanyaan  dan maklumat lanjut, sila hubungi En.Farouq Zauji di talian 019-3973558/03-89574136 atau layari laman sesawang Islamic Aid Malaysia di www.iam.org.my

 

Sesungguhnya..tumbuhnya amal kebajikan yang subur bermula dari benih Qurban yang ikhlas..

Login Form